Poepbacterie in drinkwater Vlaardingen

Poepbacterie in drinkwater Vlaardingen

In het drinkwater van Vlaardingen is woensdag de E.colibacterie aangetroffen. Waterbedrijf Evides en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond adviseren alle 70.000 inwoners daarom zeker de komende drie dagen het kraanwater drie minuten te koken voordat ze het drinken of er eten mee bereiden.

E.colibacteriën zijn over het algemeen onschuldig en komen voor in de darmen van iedereen. Maar bepaalde varianten kunnen darmklachten en- infecties veroorzaken.

Niet bekend welke variant er is gevonden

Een woordvoerster van Evides kon niet direct zeggen welke variant in het water is gevonden. Het drinkwaterbedrijf benadrukt wel dat de bacteriën in 'hele lage aantallen' zijn aangetroffen. Tot nog toe heeft Evides geen signalen ontvangen over mensen die ziek zijn geworden, maar kan ook niet uitsluiten dat mensen water met de ongewenste bacterie hebben binnengekregen.

De bacterie werd ontdekt tijdens routineonderzoek. Het waterbedrijf neemt doorlopend monsters om de kwaliteit van het drinkwater te bewaken. 'We vermoeden dat de bacterie tijdens werkzaamheden in de leidingen terecht is gekomen', zegt de woordvoerster. Wanneer dat precies is gebeurd is onbekend.

'Gebruik een fluitketel of pan'

Evides raadt aan bij het koken een fluitketel of pan te gebruiken. 'Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen, check daarvoor de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren.'

Evides probeert de situatie zo snel mogelijk te verhelpen. 'Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is', geeft het bedrijf gebruikers mee. Het kookadvies geldt niet voor andere delen van het voorzieningsgebied. Het water is wel direct bruikbaar om mee te (af)wassen en douchen.

Om Vlaardingers te waarschuwen heeft de veiligheidsregio een zogeheten NL-Alert verstuurd, een bericht dat mensen op hun mobiele telefoon ontvangen.

Wat is een E.colibacterie?

E-coli (Escherichia coli) is een bacterie die van nature voorkomt in de darmen van alle mensen en warmbloedige dieren. De bacterie beschermt tegen andere schadelijke bacteriën. De E. coli staat ook wel bekend als de poepbacterie.

Er zijn enkele typen E. coli die een voedselinfectie veroorzaken. Deze typen kunnen voorkomen op rauw vlees, rauwe groente en rauwe melkproducten. Wie ermee wordt besmet kan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree.

Besmetting kan worden voorkomen door hygiënisch te werken en vlees goed gaar te bakken. Vooral na het aanraken van rauw vlees, is het belangrijk om handen goed te wassen.

Hoewel de meeste E-coli bacteriën onschadelijk zijn, zijn er ook ongeveer tweehonderd verschillende E-coli soorten die de giftige stof shigatoxine produceren. De meeste E-coli bacteriën die deze stof bevatten kunnen schadelijke effecten in het menselijk lichaam veroorzaken. Zo kan een schadelijke E-coli bacterie onder meer reizigersdiarree veroorzaken.

Bron: ANP

Ook interessant