toggle menu

Politie en burgemeesters willen verbod op knalvuurwerk

Politie en burgemeesters willen verbod op knalvuurwerk

De politie, burgemeesters en grote bedrijven roepen het kabinet op om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. 'Behoud de traditie van zelf vuurwerk afsteken met uitsluitend veilig siervuurwerk', schrijven ze in een paginagrote advertentie die in landelijke dagbladen zal verschijnen, maar nu al in bezit is van RTL Nieuws.

'Miljoenen euro's schade, agressie tegen politie, boa's hulpverleners en beveiligers, honderden gewonden, dodelijke slachtoffers. Wat een feest zou moeten zijn, blijkt de gevaarlijkste avond van het jaar. Kabinet, kom in actie!', schrijven de organisaties onder de kop 'Nederland verdient veilige jaarwisseling'.

Ondertekenaars zijn onder meer de politie, het genootschap van burgemeesters, de gemeentes Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, verschillende politievakbonden, verenigingen van artsen, PostNL, verzekeraar Achmea en openbaarvervoerbedrijven.

Update vrijdag 06:48 reactie Korpschef

Korpschef Erik Akerboom van de politie dringt samen met 26 andere organisaties bij het kabinet aan op het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling. In een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad zetten ze de oproep kracht bij. Hierop staan de namen van onder anderen de burgemeesters van de grote gemeentes Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en voorzitters van diverse hulpdiensten en artsenorganisaties.

'Ik wil de jaarwisseling veiliger maken en de traditie in stand houden, veilig en feestelijk', aldus Akerboom. 'Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten. En wij zijn niet de enigen die dat geloven. Met dit brede maatschappelijke signaal doe ik een dringend beroep op de politiek om in actie te komen. Zodat de jaarwisseling weer een veilige traditie wordt, zowel voor het publiek als alle collega’s en hulpverleners die op deze avond aan het werk zijn.'

'Instellen van vuurwerkzones werkt niet'

Volgens Akerboom werkt de oplossing die het kabinet vorig jaar heeft genomen met het instellen van vuurwerkzones niet. Hij stelt dat de handhaving ervan voor agenten onmogelijk is. 'Het wordt een lappendeken. Daarom pleiten we voor nationaal beleid.'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte eerder al op een verbod op knalvuurwerk en pijlen. Maar dat legde het kabinet naast zich neer. Binnenkort wordt er weer een besluit genomen over een eventueel verbod.

Bron: ANP MediaWatch / RTL Nieuws

Ook interessant