toggle menu

Politie gaat kentekengegevens vier weken bewaren

Politie gaat kentekengegevens vier weken bewaren

De politie mag gegevens van alle voertuigen die met een camera zijn vastgelegd (zoals kenteken, plek en foto) vier weken gaan bewaren. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het plan, nadat de Tweede Kamer een jaar geleden al groen licht had gegeven.

De politie gaat dus ook data verzamelen van voertuigen waarmee niets aan de hand is of lijkt. Die moeten nu nog meteen worden gewist. Door de verandering kan de politie 28 dagen gebruik maken van de gegevens bij de opsporing van een misdrijf en voor de aanhouding van voortvluchtige personen.

Onder meer VVD, CDA, PVV, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie en SGP gingen in Tweede en Eerste Kamer akkoord. D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn tegen. Zij vrezen onder meer een aantasting van de privacy.

Lees ook: Senaat stemt in met bewaren van kentekengegevens

De stichting Privacy First vindt de wet onrechtmatig omdat die in strijd zou zijn met het recht op privacy. Privacy First zegt nu een rechtszaak te gaan voorbereiden om de wet weer ongedaan te maken.

Waarborgen opgenomen in voorstel

Om de privacy van weggebruikers te beschermen, zijn in het voorstel waarborgen opgenomen, zo benadrukt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Zo mogen kentekengegevens alleen aan de openbare weg worden verzameld, op plaatsen die relevant zijn voor de opsporing. Dat kunnen vliegvelden zijn, maar ook havens, parkeerterreinen langs snelwegen en grensovergangen.

Niet iedereen kan bij de kentekengegevens

Ook kan niet iedereen zomaar bij de kentekengegevens. Alleen speciale opsporingsambtenaren hebben toegang, na een bevel van de officier van justitie. Bovendien mag de informatie alleen worden geraadpleegd voor de opsporing van ernstige misdrijven, zoals plofkraken, ontvoeringen, mensenhandel en terrorisme, en de aanhouding van voortvluchtigen.

De voertuigen worden geregistreerd met een zogenoemde ANPR-camera (automatische nummerplaatherkenning).

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant