toggle menu

Politie kan zwarte doos auto uitlezen

Politie kan zwarte doos auto uitlezen

Zeven politieregio's beschikken over apparatuur om gegevens uit de 'zwarte doos' in personenauto's uit te lezen.

Ze hebben de techniek aangeschaft na een succesvolle proef met de zogeheten Event Data Recorder (EDR) bij de politie in Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerster van de Nationale Politie dinsdag na berichtgeving door het AD.

Schuldvraag auto-ongeluk

De EDR is te vergelijken met de zwarte doos in een vliegtuig. De datarecorder slaat informatie op over bijvoorbeeld rij- en remgedrag, snelheid en werking van airbags. Na een ongeluk kan de politie deze gegevens gebruiken om de schuldvraag te beantwoorden.

Sinds 2014 zijn autofabrikanten in Amerika verplicht om nieuwe auto's te voorzien van de EDR. In Europa wordt het systeem mogelijk vanaf 2020 verplicht in nieuwe voertuigen.

Exacte snelheid nagaan

In 2010 liet toenmalig minister Camiel Eurlings van Verkeer de Tweede Kamer al weten de EDR interessant te vinden. Hij reageerde op een ernstig ongeval in Rotterdam eind 2009. Een 25-jarige Schiedammer reed toen in zijn Amerikaanse auto, waar de zwarte doos was ingebouwd, vier leden van een gezin dood. De Rotterdamse politie kon met de uitleesapparatuur nagaan dat de Schiedammer 147 kilometer per uur reed op een weg waar een maximumsnelheid van 30 kilometer gold.

De uitleesapparatuur is behalve in de regio Rotterdam, nu ook beschikbaar in de politieregio's Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam, Limburg, Oost-Brabant en Den Haag.

Bron: ANP

Ook interessant