Politie pleit voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

Politie pleit voor verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen

De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is sterk toegenomen. De politie wil daarom een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Korpschef Erik Akerboom hoopt met deze maatregel de veiligheid van burgers, politiemensen en andere hulpverleners te vergroten tijdens de jaarwisseling.

Akerboom hoopt met het verbod een belangrijke boodschap af te geven. 'Vuurwerk naar anderen en hulpverleners gooien beschouwen wij als een ernstig vergrijp. Het Openbaar Ministerie kwalificeert dit gedrag al vaak als poging tot doodslag en wij gaan met hen in gesprek om te bezien of zij dit structureel kunnen doen. Wij willen als overheid een duidelijke grens stellen. Tot hier en niet verder,' aldus de korpschef.

Bekogeld worden met vuurwerk ervaren veel hulpverleners als beangstigend.

Niet genoeg bescherming tegen vuurwerk

Uit onderzoek van TNO en de Politieacademie bleek dat de schilden van de mobiele eenheid niet genoeg bescherming geven tegen het geteste vuurwerk. De vuurwerksoort Cobra 8 maakt gaten in de ruiten van politieauto’s en de speciale politiekleding met opvulstukken is ook niet bestand tegen direct contact met het vuurwerk.

Bovendien vergroot de ontploffing van vuurwerk op twee meter afstand de kans op gehoorschade en op een halve meter op longschade.

'Vuurwerkverbod vereist maatschappelijke bereidheid'

Een effectief verbod op zwaar vuurwerk vereist een maatschappelijke bereidheid, volgens de onderzoekers. Veel mensen zijn enthousiast over het beperken van de afsteektijden van vuurwerk, maar de invoering van vuurwerkvrije zones heeft nog weinig resultaat opgebracht.

Plezier met veilig vuurwerk

'Wij willen niemands feestvreugde verknallen,' zegt Akerboom. 'Integendeel, oud en nieuw moet weer een onbekommerd feest voor iedereen worden. De hulpverleners inbegrepen. Met veilig siervuurwerk, want daar is niks mis mee. Maar voor knalvuurwerk en vuurpijlen is in mijn optiek geen plaats meer. Al helemaal niet als ze op onze mensen worden afgeschoten.'

Bron: Politie.nl

Ook interessant