toggle menu

Politie stopt met opvragen gastenlijsten hotels

Politie stopt met opvragen gastenlijsten hotels

De politie vraagt niet langer automatisch op wie er allemaal in hotels verblijven. Rechercheurs vragen alleen nog om de gegevens die ze echt nodig hebben, bijvoorbeeld voor een onderzoek.

De Autoriteit Persoonsgegevens, de opvolger van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), heeft dat vrijdag laten weten.

Volledige gastenlijst doorgestuurd

Vijf Twentse hotels stuurden elke dag de volledige gastenlijst door naar de politie. De regionale krant Tubantia onthulde dat. Vervolgens begon de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek.

De politie heeft nu haar werkwijze aangepast. De hotels mogen de nachtregistratie niet automatisch delen en de politie zal ze daaraan herinneren, zegt de privacywaakhond. Komt er toch een lijst binnen terwijl dat niet zou moeten, wordt die meteen vernietigd.

Vernietigd

Volgens de politie werden alleen in Oost-Nederland de gegevens automatisch verstrekt, niet in de rest van het land. 'Er waren afspraken tussen bepaalde hotels en sommige politiebureaus. Het is niet te achterhalen wie daarvoor het initiatief heeft genomen en sinds wanneer het gebeurde.

De verstrekte gastenlijsten zijn inmiddels allemaal vernietigd', laat een politiewoordvoerster weten. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de politie nu landelijk duidelijk gemaakt wat de regels zijn.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant