Politie ziet nieuwe vorm identiteitsfraude

Politie ziet nieuwe vorm identiteitsfraude

De politie heeft een vorm van identiteitsfraude geconstateerd, waarbij gezochte of criminele Oost-Europeanen in Nederland meerdere identiteiten blijken te hebben. Ze kunnen in Nederland onopgemerkt blijven door in eigen land legaal hun naam te veranderen.

Dat bevestigde de politie maandag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws, dat een politierapport over de praktijken in handen heeft gekregen.

Opnieuw aanmelden onder nieuwe naam

Vreemdelingen kunnen met hun nieuwe naam naar Nederland reizen en zich in Nederland opnieuw aanmelden onder de nieuwe naam, zonder dat de instanties in Nederland dit door hebben. De politie weet nog niet hoe vaak dit in de praktijk gebeurt en onderzoekt dit.

De methode maakt het voor criminelen mogelijk om buiten beeld te blijven. Ook is het relatief eenvoudig om fraude te plegen met toeslagen en uitkeringen.

Persoonsnummers registreren

Na de identiteitswissel blijven alleen het persoonsnummer en de geboortedatum gelijk in de nieuwe papieren. In het rapport wordt daarom aangeraden om het mogelijk te maken niet-Nederlandse persoonsnummers te registreren en te verifiëren in politiesystemen.

In de EU-landen Roemenië (Oost-Europa) en Kroatië (Balkan) is het toegestaan om meerdere keren van identiteit te wisselen. Ook in Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Servië en Albanië bestaat de mogelijkheid.

D66 wil opheldering van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. 'Deze nieuwe vorm van paspoortfraude is zorgwekkend. Dit rapport blijkt al een half jaar in een la te liggen, maar wat heeft minister Plasterk er in die tijd aan gedaan om dit te voorkomen? Ik wil van de minister weten hoe dit kan en wat hij er aan gaat doen. Na de Bulgarenfraude zou je verwachten dat alle seinen op rood staan om dit te voorkomen', zegt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Eerder vandaag lanceerde de overheid een app om identiteitsfraude tegen te gaan.

Bron: ANP

Ook interessant