background branding

Populair Deventers buurtzwembad in voortuin moet dicht

deventer-zwembad09072018.jpg

Deventer piekert over de beste manier om een buurtzwembad te verwijderen uit twee voortuinen in de Landstraat in die gemeente. Het zwembad met een inhoud van 11.000 liter staat er al een paar weken tot grote vreugde van de buurtkinderen, maar het mag niet van de gemeente.

Eigenaar Wesley de Vries heeft maandag te horen gekregen dat hij het bad uiterlijk woensdag moet afbreken, maar hij en de buurt willen vooralsnog niet meewerken.

'Paarse krokodil'

'Het lijkt een beetje onze paarse krokodil', erkent een woordvoerder van de gemeente. Een 'paarse krokodil' is een metafoor voor overdreven bureaucratie en regelzucht. 'Maar het is echt niet zo'n klein dingetje. Er bestaat wetgeving over. Dat betekent dat de gemeente moet handhaven. Doet de gemeente dat niet, dan zijn we aansprakelijk als er ongelukken gebeuren. We kunnen en willen die verantwoordelijkheid niet nemen. Al lijkt dat heel erg pietluttig, zeker met dit weer.'

Deventer heeft de vingers al gebrand aan het zwembad. Het gevaarte stond namelijk eerst op straat. Daar moest het weg, maar in een mail aan De Vries schreef de gemeente dat herplaatsen in de voortuin geen probleem zou zijn. De buurt haalde een hekje tussen twee voortuinen weg en bouwde het bad opnieuw op. 'We hebben maandag excuses aangeboden voor die mail. We hadden de beste bedoelingen, maar het was fout omdat het helemaal niet mag', aldus de woordvoerder.

Teleurstelling

Deventer en woningbouwvereniging Rentree, beheerder van de huizen in de wijk, putten zich uit in begrip voor de teleurstelling over het verbod. 'We snappen dat het tegenvalt. We vinden het ook jammer.' Buurtbewoners hebben uit protest op andere plekken in de wijk ook zwembadjes op straat gezet. Die moeten eveneens uiterlijk woensdag weg. Voor zover het om kleine opblaasbadjes gaat: die mogen wel in de eigen tuin staan.

Bron: ANP