Postbezorging in groot deel van Nederland ontregeld door staking PostNL

Postbezorging in groot deel van Nederland ontregeld door staking PostNL

In grote delen van het land zal de postbezorging door PostNL donderdag worden ontregeld door een staking van het personeel van 24 uur. Dat kan volgens vakbond FNV betekenen dat veel post een dag later wordt bezorgd. PostNL laat weten dat die conclusie voorbarig is en dat het bedrijf nog geen zicht heeft op de omvang van de acties en de gevolgen voor de postbezorging.

Een woordvoerder van PostNL liet weten de oproep van FNV tot staking 'heel erg te betreuren'. De exacte gevolgen zijn nog niet duidelijk. Zo is het volgens het bedrijf nog onduidelijk hoeveel werknemers daadwerkelijk mee zullen doen met de staking.

Oneens met combibundel 

De voorbereiders en postbezorgers zijn het volgens FNV niet eens met de invoering van de zogenoemde combibundel, een maatregel waarbij postbezorgers twee bundels post krijgen in plaats van één en tijdens de route uit beide bundels post moeten bezorgen.

De plekken waar stakers samenkomen zijn de voorbereidingslocaties in Den Bosch, Amsterdam en Arnhem. Vooral in die regio's wordt de bezorging ontregeld, maar bezorgers in het hele land doen volgens de vakbond mee met de actie.

Geen probleem voor pakketbezorging

De bezorging van pakketten wordt niet geraakt. Andere bezorgers zijn verantwoordelijk voor pakketten bij PostNL.

In de afgelopen tijd waren er al meerdere korte stakingen bij sorteercentra van PostNL. Medewerkers van PostNL vrezen dat de invoering van de combibundel honderden banen gaat kosten. Daarnaast steekt het hen dat het bedrijf de vernieuwing wil invoeren zonder overleg met de bonden.

'PostNL wil de combibundel eenzijdig invoeren, zonder draagvlak bij de medewerkers, zonder instemming van FNV en buiten de cao om. Het is een platte bezuiniging, ten koste van de bezorgers. De invoering betekent bovendien het verlies van minimaal vijfhonderd banen in de sorteercentra', aldus Ger Deleij, bestuurder FNV Publiek Belang.

Mederwerkers zijn het 'spuugzat' 

De werknemers protesteren ook tegen de angstcultuur, reorganisatiedrift en almaar toenemende werkdruk bij PostNL. Volgens Deleij zijn de medewerkers dit 'spuugzat'. Bij PostNL werken 20.000 postbezorgers.

De woordvoerder van PostNL meldde dat de twee grootste bonden, de Bond van Post Personeel (BVPP) en CNV, wel hebben ingestemd met de combibundel mar de oproep tot actie van de FNV niet ondersteunen: 'Dat heeft verder niets te maken met instemming, dat is namelijk aan de ondernemingsraad'. Daarnaast kan het banenverlies in sorteercentra voor een groot deel worden gecompenseerd door nieuwe banen bij postbezorging en mogelijkheden bij pakketten.

Bron: ANP

Ook interessant