toggle menu

PostNL plaatst verwijderde brievenbussen weer terug

PostNL plaatst verwijderde brievenbussen weer terug

PostNL heeft op verschillende plaatsen in het land brievenbussen die het had weggehaald weer teruggeplaatst. Dit gebeurde in overleg met toezichthouder ACM.

Inwoners van het Groningse dorp Overschild brachten de bal aan het rollen. Zij hadden geklaagd bij de toezichthouder over hun verwijderde postbus. Volgens de ACM hanteerde PostNL niet alleen in Overschild maar op meer plaatsen in het land 'te rigoureus' de nieuwe regels. Daarop werden in overleg nog eens tientallen brievenbussen teruggeplaatst.

Reorganisatie van brievenbusnetwerk

PostNL is bezig met het reorganiseren van zijn brievenbusnetwerk. Met de nieuwe regels die sinds 1 januari gelden is het voor het postbedrijf toegestaan hier en daar postbussen te verwijderen of te verplaatsten. Omdat er steeds minder brieven worden verstuurd, is het namelijk voor PostNL niet altijd even rendabel om vijf keer per week langs te moeten bij brievenbussen waar niet of nauwelijks post in zit, zoals de wet het postbedrijf wel voorschrijft.

In woonkernen met meer dan 5000 inwoners moet in de nieuwe regels voor iedereen binnen een straal van 1000 meter een brievenbus staan. Buiten deze woonkernen geldt een afstand van maximaal 2500 meter.

Herschikking afgerond voor 2018

PostNL verwacht de herschikking van de brievenbussen voor 2018 te hebben afgerond. Een woordvoerder van het bedrijf erkende dat het niet altijd zal lukken iedereen tevreden te stellen. Bij het verplaatsen of verwijderen van de brievenbussen treedt PostNL naar eigen zeggen 'uitvoerig' in overleg met onder meer lokale belangenbehartigers van 'kwetsbare gebruikers' zoals ouderen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant