toggle menu

Premies autoverzekeraars Generali en Reaal verschillen per huisnummer

Premies autoverzekeraars Generali en Reaal verschillen per huisnummer

Als je bij autoverzekeraars Generali en Reaal bent verzekerd kan het voorkomen dat je op het ene huisnummer een hogere premie betaalt dan op een ander huisnummer. Dit meldt de Consumentenbond vrijdag op basis van onderzoek naar cascopremies voor 20.000 adressen. Reaal geeft aan dat ze in 2018 stoppen met het huisnummerbeleid.

De Consumentenbond noemt het huisnummerbeleid onbegrijpelijk en vraagt om openheid. Volgens de bond is het onduidelijk waarop de autoverzekeraars de premie baseren.

Zo berekent Reaal binnen hetzelfde pand verschillende premies. Een verzekerde betaalt op een adres in Rotterdam 210 euro meer dan zijn onderbuurman.

Berekening van premie

Autoverzekeraars baseren hun premies op eigen schadecijfers en kans op diefstal, ongevallen en schade veroorzaakt door het weer. Daarnaast wegen ingekochte risicoprofielen en data-analyses steeds vaker mee bij premies. Bedrijven mogen volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen besluiten nemen op basis van enkel data-analyses. Ook moeten ze hun premies kunnen uitleggen.

Bart Combée van de Consumentenbond: 'We hebben Generali en Reaal om opheldering gevraagd, maar ze blijven uiterst vaag in hun uitleg over de premies. En dus blijft het voor consumenten volstrekt onbegrijpelijk dat iemand die in dezelfde straat, of zelfs in hetzelfde pand woont, een andere premie betaalt dan zijn buren.'

77 procent duurder

Vorige maand maakte Pricewise bekend dat WA-verzekeringen voor auto's aan het begin van een straat tot 77 procent duurder kunnen zijn dan aan het einde ervan.

Bron: Consumentenbond

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant