toggle menu

Premies zorgverzekeraars Menzis en CZ omhoog

Premies zorgverzekeraars Menzis en CZ omhoog

De premies bij zorgverzekeraars Menzis en CZ gaan komend jaar omhoog. Dat hebben de verzekeraars dinsdag bekendgemaakt.

De premie van zorgverzekeraar CZ stijgt in 2016 met 4,45 euro per maand naar 104,95 euro. Het gaat om de premie voor de meest gekozen natura basisverzekering van CZ, de CZ Zorg-op-maatpolis. Bij Menzis gaan de kosten voor de basisverzekering met 2,75 euro omhoog naar 107 euro per maand. De basispremie bij OHRA stijgt van 100,74 euro naar 105,37 euro.

Eigen risico

Het eigen risico wordt komend jaar voor iedereen 10 euro duurder, namelijk 385 euro.

DSW

Zorgverzekeraar DSW kwam eind september traditiegetrouw als eerste met de nieuwe premies voor 2016. Daar zijn klanten per maand komend jaar 98,75 euro kwijt, vergeleken met 95 euro dit jaar. Ook bij Zorg en Zekerheid (ZZ) en Stad Holland stijgen de premies.

Update 17 november, 10:53 uur: Premie bij Delta Lloyd gaat ook omhoog

Ook bij Delta Lloyd gaat de premie voor de basisverzekering volgend jaar omhoog, met 4,60 euro tot 107,50 euro. De hogere zorgpremies hangen volgens de verzekeraars samen met onder meer de vergrijzing, de kosten van nieuwe behandelingen en nieuwe dure medicijnen.

De stijgingen zijn wel lager dan de voorspelling van het kabinet. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde tijdens Prinsjesdag aan dat de premie maandelijks met gemiddeld 7 euro zou stijgen in 2016.

Update 18 november, 13.57: VGZ houdt zorgpremie gelijk

VGZ houdt als een van de weinige grote zorgverzekeraars de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk. De zorgverzekering blijft ongewijzigd 107,95 euro per maand, maakte de verzekeraar woensdag bekend.

Dat de premie niet omhooggaat betekent niet dat VGZ de goedkoopste is. Eerder deze week maakten de grote concurrenten al bekend wat klanten volgend jaar kwijt zijn voor hun dekking. Zo bedraagt de maandpremie bij CZ 104,95 euro, bij OHRA 105,37 euro, bij Menzis 107 euro en bij Delta Lloyd 107,50 euro. Bij Zilveren Kruis (109,45) moeten consumenten het meest neertellen voor de basispremie. Univé (107 euro) laat de premie, net als VGZ, ongemoeid.

Volgens VGZ hoeft de premie niet omhoog door een teruggave uit de reserves van in totaal 410 miljoen euro. Anders zou de premie op jaarbasis met 127 euro omhoog zijn gegaan, aldus de verzekeraar. De verzekeraars die wel stijgingen hebben doorgevoerd schrijven dit toe aan de vergrijzing, de kosten van nieuwe behandelingen en nieuwe dure medicijnen. De premiestijgingen zijn - met uitzondering van Zilveren Kruis - lager dan de voorspelling van het kabinet.

Bron: ANP

Ook interessant