Premieverlaging als je minder auto rijdt? Zoveel kun je besparen en zo vraag je het aan!

Premieverlaging als je minder auto rijdt? Zoveel kun je besparen en zo vraag je het aan!

Als je per jaar minder grote afstanden aflegt, kun je tot 140 euro per jaar besparen op de premie van je autoverzekering, blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Vaak wordt er door autoverzekeraars gekeken hoeveel kilometer je per jaar rijdt. ‘Hoe minder je rijdt, hoe lager de premie wordt,’ zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

De vergelijkingswebsite vergeleek wat het aantal kilometers per jaar met de premie deed. ‘Als je per jaar een paar duizend kilometer minder rijdt, bespaar je bij veel verzekeraars al enkele tientjes per maand, en dus ruim honderd euro per jaar’, legt Bulthuis uit. ‘Als je bedenkt dat door bijvoorbeeld het hybride werken en de hoge brandstofprijzen mensen minder vaak de auto pakken, dan is dit dus wel iets om even goed op te letten.’ 

Zelf aanvragen

Het is wel de bedoeling dat je de premieverlaging zelf aanvraagt bij je autoverzekeraar, dit wordt niet automatisch aangepast. Vaak wordt deze vraag ingewilligd, maar bij sommige autoverzekeraars heeft het aantal kilometers geen invloed op je premie. Hier kun je een aantal scenario's zien over de invloed van minder kilometers per jaar op de premie van de autoverzekering. 

Als je autoverzekeraar de premie niet wil verlagen, is het zeker een goed idee om te kijken of een andere autoverzekering goedkoper is, zegt Bulthuis. ‘In de scenario’s die wij hebben onderzocht, zie je immers ook dat de autoverzekeraars waarbij het aantal kilometers geen invloed heeft op de premie, meestal niet de goedkoopste zijn.’ Het is dus zaak goed te letten op je kilometers en als die aantallen drastisch veranderen, kun je overwegen over te stappen naar een andere autoverzekeraar. 

Bron: Geld.nl

Ook interessant