'Preventieve borstamputatie blijkt niet nodig voor BRCA2-dragers'

'Preventieve borstamputatie blijkt niet nodig voor BRCA2-dragers'

Uit voorzorg de beide borsten weghalen blijkt niet nodig voor dragers van het specifieke en beruchte borstkankergen BRCA2. Dat is goed nieuws voor toekomstige patiënten, schrijft het AD op basis van onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Elk jaar laten honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen, omdat zij door een genfout een heel grote kans op borstkanker hebben. Bij dragers van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 is de kans op de ziekte te krijgen 60 tot 80 procent.

Overlevingskans even groot

Lange tijd werd gedacht dat de kans op overleving het grootst was wanneer vrouwen hun borsten laten weghalen voordat ze ziek worden. Het Erasmus MC in Rotterdam toont voor het eerst aan dat dat niet klopt. De overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen, zijn vrijwel even groot wanneer ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren.

Meer over het BRCA-gen vind je op de website van Zorg.nu:

BRCA-gen: dit moet je weten

'Amputatie niet voor niks'

Volgens Deborah Ligtenberg van Borstkankervereniging Nederland, is het niet zo dat vrouwen die hun borsten preventief hebben weg laten halen, dit voor niets hebben gedaan. 'Voor draagsters van BRCA1 worden de overlevingskansen met een paar procent verbeterd bij preventieve amputatie. Voor vrouwen met BRCA2 blijven de overlevingskansen gelijk bij preventieve amputatie of intensieve controle. Het risico op borstkanker is bij beide mutaties echter zo hoog dat een deel van de draagsters kiest voor de preventieve amputatie. Dit geeft voor hen de voorkeur boven de zware behandeling van de uiteindelijke kanker. Borstkankervereniging Nederland zegt al jaren dat de overlevingskansen bij preventieve operatie en intensieve controles waarschijnlijk nauwelijks verschillen. Er is dus eigenlijk geen nieuws', zegt Ligtenberg.

Bron: ANP MediaWatch / AD / Borstkankervereniging Nederland

Meer over:

Ook interessant