Prijs van huurwoningen in de Randstad minder hard gestegen

Prijs van huurwoningen in de Randstad minder hard gestegen

De prijs van huurwoningen in de vrije sector in de Randstad is afgelopen kwartaal minder hard gestegen dan in de periodes daarvoor, meldt huurplatform Pararius.

'De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort bedragen maandelijks op kunnen opbrengen, waardoor de groep potentiële huurders afneemt', verklaart directeur Jasper de Groot van Pararius de afvlakkende groei.

Stijging van tussen de 3 en 5,4 procent

In de Randstad ging de huur tussen de 3 procent (in Noord-Holland) en 5,4 procent (in Utrecht) omhoog. Dat is nog altijd fors meer dan de inflatie. De gemiddelde huurprijzen voor nieuwe huurders in Noord- en Zuid-Holland waren nog niet eerder zo hoog.

In veel andere provincies gingen de huren nog wel flink de hoogte in, ten opzichte van een jaar geleden. In Flevoland stegen de huurprijzen afgelopen kwartaal met meer dan 18 procent, in Zeeland en Gelderland met rond de 10 procent.

Alleen Friesland en Drenthe lopen uit de pas. Daar daalden de huren met respectievelijk 2,5 en 4,7 procent.

Vraag naar huurwoningen groter dan aanbod

In vrijwel alle prijsklassen is de vraag naar huurwoningen groter dan het aanbod. Alleen in de klasse met een kale huur boven de 1500 euro is meer aanbod dan vraag.

Die hoge vraag hangt mogelijk samen met de groeiende economie. 'Mensen hebben meer te besteden. Maar het tekort aan betaalbare koopwoningen is waarschijnlijk voor veel mensen de belangrijkste reden om een huurwoning te zoeken', denkt De Groot.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant