toggle menu

Prijzen aan de pomp omhoog

Prijzen aan de pomp omhoog

Gemiddeld moet volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor een liter Euro95 nu bijna 1,50 euro neergeteld worden. Eind januari lag het landelijk gemiddelde nog onder de 1,46 euro. De prijs van een liter diesel steeg tegelijkertijd van afgerond 1,18 tot 1,23 euro.

Sterke daling

Afgelopen zomer zette een sterke daling van de brandstofprijzen in. Dit omdat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de verwachte vraag. Maar de olieprijs is de laatste dagen weer aan het oplopen. De prijs voor een vat Brentolie lag vrijdag voor het eerst dit jaar boven de 60 dollar. Dat was eind juni vorig jaar nog ruim 110 dollar, maar eind januari nog geen 48 dollar.

Hoofdprijs

Brandstofexpert Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers heeft niet de indruk dat automobilisten snel weer de hoofdprijs voor benzine of diesel moeten betalen. De landelijke adviesprijzen van UnitedConsumers liggen slechts enkele centen hoger dan vorige maand, zegt hij. Het ligt volgens hem ook niet voor de hand dat de olieprijs snel flink zal stijgen. 'Zolang een vat ruwe olie rond de 50 of 60 dollar blijft kosten, zal de prijs aan de pomp ook op een relatief laag niveau blijven', aldus Van Selms.

Goedkoper

De consument betaalt nu nog altijd een stuk minder bij het volgooien van zijn auto dan een jaar geleden. Begin vorig jaar koste Euro95 en diesel respectievelijk nog zo'n 1,70 en 1,40 euro per liter. Bij de huidige prijzen is een volle tank van 50 liter nog altijd een tientje goedkoper.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant