'Prik ook jongen tegen baarmoederhalskanker'

'Prik ook jongen tegen baarmoederhalskanker'

Ook jongens moeten worden gevaccineerd tegen het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum stellen dat ook zij baat hebben bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes.

'Prik moeite waard'

De prik zou ook werken tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en de penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens het VUmc vaak genoeg om zo'n prik voor jongens de moeite waard te maken. Dat zeggen onderzoekers woensdag in het AD en De Telegraaf, op basis van onderzoek dat in het British Medical Journal verschijnt.

Vorige maand pleitte viroloog Ab Osterhaus bij BNR er al voor om ook jongens in te enten.

De Gezondheidsraad heeft het voorstel van het VU Medisch Centrum 'onder de aandacht'. Wanneer de raad, die advies uitbrengt aan minister Edith Schippers, het voorstel in behandeling neemt, is nog niet duidelijk.

Prik voor seksueel actief

Volgens het onderzoek zou één ziektegeval onder mannen al kunnen worden voorkomen als 800 jongens worden geprikt. Bij meisjes is het effect wel groter: op de vaccinatie van 200 meisjes wordt al één keer baarmoederhalskanker voorkomen. De prik moet wel worden gegeven voordat jongeren seksueel actief zijn.

Vaccinprijs gedaald

'Ik besef dat het duur is om er ook jongens bij te betrekken, maar de vaccinprijs is al gedaald en een hogere deelname zal de prijs van het vaccin verder drukken', zegt onderzoeker Hans Berkhof in het AD.

Bron: ANP

Ook interessant