toggle menu

Privacywaakhond: Risico's persoonsgegevens

Privacywaakhond: Risico's persoonsgegevens

De verwerking van persoonsgegevens vormt een risico. Hiervoor waarschuwt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Bedrijven en overheden kunnen allerlei informatie halen uit de grote berg gegevens, de zogeheten 'Big Data'.

Steeds meer persoonsgegevens worden opgeslagen. Door deze aan elkaar te koppelen, kunnen bedrijven en overheden allerlei verbanden opmaken, meldt Emerce. Zo kunnen aankopen van personen worden voorspeld. En daar houdt het niet op. De verwerking van Big Data kan bijvoorbeeld ook inzicht geven in iemands kans op een bepaalde ziekte.

Bescherming gegevens

Bedrijven die persoonsgegevens herleiden van consumenten moeten aan alle eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voldoen. Zo moeten zij toestemming vragen om de gegevens te gebruiken en mensen voldoende informeren over wat er met de gegevens gaat gebeuren, aldus voorzitter van het CBP, Jacob Kohnstamm.

ING-plan

De CBP-voorzitter Kohnstamm refereert naar het plan van ING om betalingsgegevens van klanten te gebruiken voor gerichte aanbiedingen. 'Wie zegt mij dat mensen die dat niet willen over een paar jaar veel meer moeten betalen voor hun rekening?', meldt hij op NU-tech.

Testpanel

Wat vindt het Radar Testpanel van de ING-plannen? Bekijk de uitslagen.

Bron: Emerce / Nu-tech

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant