toggle menu

Privégegevens van honderden Nederlanders gelekt door fout van Klacht.nl

Privégegevens van honderden Nederlanders gelekt door fout van Klacht.nl

De privégegevens van honderden mensen waren te vinden in zoekmachine Google door een fout van klachtenwebsite Klacht.nl. Bankafschriften, rijbewijzen, incassobrieven en paspoort- en burgerservicenummers stonden online.

Door middel van specifieke zoektermen verschenen de documenten in Google, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Dit was mogelijk omdat Klacht.nl de server niet goed had afgeschermd.

Klacht.nl heeft de gegevens afgeschermd na een melding van RTL Nieuws. Deze zijn nu niet meer inzichtelijk. De gevoelige data zijn voor zover bekend nergens voor gebruikt.

Fraudegevoelige gegevens

De meeste documenten die zijn gelekt komen uit 2017 en 2018. Het zijn ongeveer zevenhonderd documenten die zijn geüpload door gebruikers van Klacht.nl. Deze gebruikers dachten dat hun gegevens alleen toegankelijk waren voor het bedrijf.

De gelekte gegevens zijn zo specifiek dat iemand er identiteitsfraude mee kan plegen. Kwaadwilligen kunnen met deze informatie spullen bestellen vanuit iemand anders naam of zich voordoen als iemand anders.

'Heel vervelend'

Een woordvoerder van Klacht.nl geeft aan het 'heel vervelend' te vinden dat alle gegevens op Google te vinden waren. De server legde de schuld eerst bij de gebruikers, met reden dat zij zelf de documenten hebben geüpload. Toch heeft Klacht.nl de server nu beter beveiligd.

Daarnaast is het klachtenformulier aangepast, hierbij staat nu dat de gebruikers geen persoonlijke informatie zoals BSN's, rijbewijzen of bankafschriften moeten uploaden. De klachten die worden geplaatst, worden vanaf nu volgens Klacht.nl wel goed beschermd.

Bron: RTL Nieuws

Ook interessant