toggle menu

Problemen met betalen bij Q-Park door ransom-aanval

Problemen met betalen bij Q-Park door ransom-aanval

De grote internationale ransomware-aanval is toch niet helemaal ongemerkt aan Nederland voorbijgegaan. Het Britse parkeerbedrijf Q-Park, dat eveneens vestigingen in Nederland heeft, is getroffen door storing. Geldautomaten kampen nog altijd met storingen.

De website van het bedrijf is niet bereikbaar en uit verschillende plaatsen in Nederland komen meldingen over mensen die bij automaten van de parkeergarages niet kunnen betalen. Poorten moesten met de hand worden geopend.

De ransom-aanval, die vrijdag begon, heeft bedrijven en organisaties in veel landen in de wereld geraakt. Tot nog toe waren in Nederland geen gevallen bekend. Criminelen proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd.

Nog altijd storingen bij geldautomaten Q-Park

De grote internationale ransomware-aanval speelt parkeerbedrijf Q-Park nog altijd partijen. Directeur Mark van Haasteren zei zondag dat er nog storingen zijn bij geldautomaten van elf van de 262 parkeergarages die het bedrijf in Nederland heeft.

'We zijn hard aan het werk om de problemen op te lossen, maar het kost veel tijd om de computers schoon te maken en de software te vervangen', zegt Van Haasteren.

Bezoekers kunnen Q-Park wel uitrijden

De directeur van Q-Park laat weten dat klanten gewoon de parkeergarages kunnen binnenrijden, ook als het een vestiging is waar de geldautomaat niet werkt. 'Mensen kunnen die naar buiten willen rijden, kunnen dat via de intercom laten weten. Dan wordt er gezorgd dat ze de parkeergarages kunnen verlaten. Ook zijn er medewerkers van Q-Park in de getroffen parkeergarages.'

Europol vreest maandag nieuwe cyberaanval

Rob Wainwright, de directeur van Europol, vreest dat er maandag als er veel computers bij bedrijven worden opgestart, mogelijk weer veel computers wereldwijd besmet worden met ransomware of gijzelsoftware. Dat zei hij zondag tegen de Engelse televisiezender ITV.

Update zondag 22:30 uur: problemen bijna verholpen

De problemen bij de garages van Q-Park zijn bijna opgelost. Bij vijf van de in totaal 262 garages zijn nog storingen bij de geldautomaten, maar de verwachting is dat die in de loop van de nacht verholpen zijn.

'Het gaat nog om garages in Groningen, Veenendaal, Ede, Arnhem en Rotterdam. De monteurs kunnen alleen niet terecht in Rotterdam vanwege de viering van het kampioenschap van Feyenoord. Maar verder gaan we ervan uit dat we alles onder controle hebben', zei directeur Mark van Haasteren zondagavond.

Volgens de directeur van Q-Park kan het zijn dat bij sommige garages de toegangspoorten open zullen staan, om eerst nog te testen of alles goed werkt.

Update maandag 15:00 uur: bij 20 garages contant betalen

Q-Park heeft de gijzelsoftware onder controle waarmee de betaalautomaten van een aantal parkeergarages vrijdag besmet is geraakt. Wel moeten klanten bij twintig garages contant betalen, omdat er nog geen verbinding is tussen de betaalautomaat en de bank. Hierdoor kunnen klanten hun betaalkaart niet gebruiken, aldus directeur Mark van Haasteren maandag.

De software van deze automaten wordt uit voorzorg gecontroleerd op eventuele ransomware. 'We hopen dat deze automaten dinsdag weer operationeel zijn, zodat de klanten met hun creditcard kunnen betalen', aldus Van Haasteren. Sinds zaterdagavond zijn geen nieuwe betaalautomaten besmet geraakt.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant