Problemen met inchecken op Schiphol en andere luchthavens door storing

Problemen met inchecken op Schiphol en andere luchthavens door storing

Passagiers over de hele wereld hebben donderdag problemen gehad bij het inchecken voor vluchten. Niet alle vluchten waren getroffen, maar onder meer Air France-KLM, Lufthansa, British Airways, Qantas, Vueling en Amerikaanse maatschappijen meldden problemen.

KLM laat weten dat de incheckproblemen na een kwartier verholpen waren. Wel liepen door de storing 24 uitgaande vluchten vanaf Schiphol vertraging op. KLM heeft nog wel te maken met een storing in zijn boekingssysteem. Ook het omboeken van vluchten is daardoor tijdelijk niet mogelijk.

Oorzaak niet bekendgemaakt

De oorzaak ligt volgens KLM bij het vluchtboekingssysteem van de Spaanse IT-dienstverlener Amadeus. Volgens dat bedrijf is er sprake van een 'netwerkstoring'. Amadeus laat weten dat de systemen zo snel mogelijk weer opgestart worden. Over de oorzaak is niets bekendgemaakt.

Volgens een overzicht op de website van Amadeus maken zo'n 125 maatschappijen gebruik van IT-diensten van het bedrijf. In een verklaring spreekt Amadeus over problemen met 'sommige systemen'.

Enige vertraging door storing

Schiphol bevestigt dat er in de ochtend een probleem ontstond. Een zegsvrouw kon niet meer zeggen over de status en de omvang van de storing. Evenmin wist zij of er sprake was van chaos op de luchthaven, zoals die volgens Britse media wel in andere landen werd gemeld. Op Rotterdam The Hague Airport heeft luchtvaartmaatschappij British Airways last van de storing, zegt een woordvoerder. Daardoor zijn er vertragingen op vluchten tussen Londen en Rotterdam. Eén vlucht is geannuleerd als gevolg van de problemen. Eindhoven Airport zegt geen last te hebben van de storing.

'Gevolgen vallen mee'

De Singaporese luchthaven Changi bevestigde dat het inchecken door een storing langer dan normaal kon duren en dat er handmatig instapkaarten werden verstrekt aan passagiers. Vliegveld Gatwick zei dat luchtvaartmaatschappijen in Londen problemen hadden, maar dat die al verholpen zouden zijn. De luchthaven in Washington bevestigde de storing ook, al zouden de gevolgen daar meevallen.

Ook in onder meer Parijs en New York zouden problemen op luchthavens zijn of zijn geweest door technische problemen bij luchtvaartmaatschappijen.

Update 17:24:'Storing door netwerkprobleem'

Amadeus wijt de storing aan 'een netwerkprobleem'. Wat daarvan de achterliggende oorzaak was, is nog niet duidelijk. Inmiddels functioneert alles weer naar naar behoren, aldus het Spaanse bedrijf. Voor zover bekend zijn door de incheckproblemen geen vluchten uitgevallen.

Bron: ANP

Ook interessant