Proef betalen met bankpasje in het ov

Proef betalen met bankpasje in het ov

Een rit met het openbaar vervoer kan vanaf volgend jaar ook betaald worden met een bankpasje. In de nieuwe Haagse stadstram wordt in de tweede helft van dit jaar een proef gehouden waarbij reizigers met hun bankpas kunnen betalen. Dat meldt Translink (TLS), het bedrijf dat ook de ov-chipkaart heeft ontwikkeld.

De banken en openbaarvervoerbedrijven doen al enkele jaren onderzoek naar diverse mogelijkheden om voor een rit te betalen. Een daarvan is reizen met een bankpas. De bedoeling is dat die naast de ov-chipkaart gebruikt kan worden. Ook wordt het op den duur mogelijk voor een rit te betalen met je smartphone.

Proef van zes maanden

Translink, NS en het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM hebben dinsdag al een eerste test gedaan in Den Haag en een bijbehorende app gepresenteerd. 'De proef met tussen de vijfhonderd en duizend deelnemers gaat zes maanden duren', aldus een woordvoerster van Translink dinsdag. 'We houden het experiment op een lijn van de HTM en op een traject van NS waar station Holland Spoor aan ligt, bijvoorbeeld naar Delft of Leiden.' Als de proef slaagt, wordt het betalen met een bankpas in de loop van 2017 volgens haar 'uitgerold' naar alle openbaarvervoerbedrijven.

'Met de banken zijn gesprekken aan de gang over de afhandeling van transacties met bankpasjes. En over wat we doen als reizigers vergeten uit te loggen.' Nu wordt het volle tarief in rekening gebracht en moeten klanten zelf actie ondernemen om hun te veel betaalde geld terug te krijgen. 'Mogelijk wordt in zo'n geval straks automatisch een mailtje gestuurd om de klant erop te wijzen.'

Bron: ANP

Ook interessant