background branding

Proef hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

hypotheekaanvraag_780_2308.jpg

Een werkgeversverklaring is straks mogelijk niet altijd meer nodig bij het aanvragen van een hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers, waaronder Rabobank en adviseur De Hypotheker beginnen een proef met een versimpeld, digitaal aanvraagproces, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens van de overheid.

De benodigde gegevens voor de hypotheekaanvraag kunnen volgens consultancybureau IG&H, dat de proef begeleidt, worden opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV. Via de website mijnuwv.nl kan een document worden opgevraagd dat de werkgeversverklaring overbodig maakt. Op termijn moet op die manier ook het loonstrookje worden vervangen.

Veel fouten in werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is doorgaans een van de meest tijdrovende onderdelen in de hypotheekaanvraag. Gemiddeld moet de hypotheekaanvrager het document 2,4 keer laten invullen door zijn werkgever, omdat er in eerste instantie vaak fouten worden gemaakt.

Selecte groep

De proef is alleen toegankelijk voor mensen in loondienst die een hypotheek aanvragen bij een van de deelnemende hypotheekverstrekkers. Daarna mogen andere verstrekkers er ook mee aan de slag gaan.

Bron: ANP