Proef met 'communicatie' tussen vrachtwagens en verkeerslichten van start

Proef met 'communicatie' tussen vrachtwagens en verkeerslichten van start

Een systeem waarbij vrachtwagens 'communiceren' met verkeerslichten moet in de regio Schiphol leiden tot minder uitstoot, minder vertraging, lagere brandstofkosten en betrouwbaardere reistijden.

Via het 4G-netwerk kan de timing van de stoplichten worden afgestemd op naderende vrachtwagens. Chauffeurs krijgen hierbij in de cabine een snelheidsadvies waardoor ze niet hoeven te stoppen.

Positieve invloed op het milieu

De provincie Noord-Holland presenteerde de proef vrijdag, in samenwerking met KPN, enkele transportbedrijven en het landelijke programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de omgeving van de luchthaven rijden dagelijks duizenden vrachtwagens. Het voorkomen van onnodig afremmen en optrekken heeft een positieve invloed op het milieu.

De manier is een primeur

De techniek waarbij vrachtwagens langer groen licht krijgen, is overigens niet helemaal nieuw in Nederland. De manier waarop dat hier gebeurt, is echter wel een primeur, aldus de provincie. Voor de testfase zijn twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. Dit aantal kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere kruispunten. Dat geldt ook voor het systeem in de vrachtwagens.

Bron: ANP

Ook interessant