toggle menu

Proef met snelheidsmeterspaarpot zorgt voor minder overtredingen

Proef met snelheidsmeterspaarpot zorgt voor minder overtredingen

Automobilisten belonen voor goed gedrag scoort beter dan ze bestraffen. Dat is de uitkomst van een proef met een zogenoemde snelheidsmeterspaarpot in Noord-Brabant. Inmiddels is de 'flitspaal' in elf gemeenten ingezet en is het aantal overtredingen voor te hard rijden met 25 procent afgenomen.

Dat stelt gedeputeerde Renze Bergsma (Verkeersveiligheid) van de provincie Noord-Brabant in De Telegraaf. 'Gemiddeld zijn er een kwart minder snelheidsovertredingen aan een weg waar de snelheidsmeterspaarpot geplaatst wordt.' In Zeeland en Zuid-Holland willen ze iets dergelijks en in Den Haag wordt ook een proef gehouden.

Sparen voor project in de buurt

Iedere bestuurder van een motorvoertuig die zich aan de snelheidslimiet houdt en de 'spaarpaal' passeert, zorgt ervoor dat er een bedrag (bijvoorbeeld 8 cent per passage) gespaard wordt. Dit is direct zichtbaar op het bord. 'Het leuke is dat het altijd gekoppeld is aan een project in de buurt, wat bewoners nog eens extra motiveert', stelt de gedeputeerde. 'Samen sparen voor een doel in de buurt als men zich netjes aan de snelheid houdt. Dat lukt dus prima.'

Bron: ANP / MediaWatch De Telegraaf

Ook interessant