toggle menu

ProRail biedt extra hulp aan senioren

ProRail biedt extra hulp aan senioren

Omdat uit onderzoek blijkt dat een op de drie senioren reizen met het openbaar vervoer te druk, chaotisch of ingewikkeld vindt, gaat spoorbeheerder ProRail ze helpen. Woensdag begint de campagne Samen Veilig Onderweg, met tips en adviezen om veilig en zonder zorgen te reizen.

Veel incidenten met ouderen gebeuren op en rond stations, bij drukke perrons of spoorwegovergangen. ProRail heeft het reisgedrag laten onderzoeken van Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar. Zes op de tien pakken regelmatig het openbaar vervoer, maar 32 procent ziet daar tegenop, bijvoorbeeld door fysieke beperkingen. Wel geeft 70 procent aan het belangrijk te vinden om het openbaar vervoer te kunnen gebruiken en ook ProRail noemt dat cruciaal om ze bijvoorbeeld uit een sociaal isolement te houden.

Vooral de roltrap vormt een belemmering

De hindernissen die ouderen noemen zijn: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en de drukte (24 procent). Bijna de helft vindt de roltrap een belemmering.

Op internet en in een brochure staan tips over het gebruik van de roltrap, in- en uitstappen, en over wachten op het perron. Ook wordt onder meer geadviseerd over wat te doen op een spoorwegovergang als je rollator of scootmobiel vast zit tussen de rails.

Bron: ANP

Ook interessant