toggle menu

ProRail: 'code rood' vanwege verwachte hittegolf

ProRail: 'code rood' vanwege verwachte hittegolf

Bij spoorwegbeheerder ProRail geldt met het oog op de verwachte hittegolf deze week 'code rood'. Deze code wordt van kracht wanneer er kans is op extra verstoringen op het spoor als gevolg van bijvoorbeeld extreme temperaturen. Zo gaat ProRail gaat deze week extra verkeersleiders en storingsploegen inzetten om storingen snel op te lossen.

Volgens ProRail kan bij temperaturen van boven de 25 graden een spoorstaaf wel 70 graden heet worden. Bij deze warmte zet staal uit waardoor een stuk spoorrail van 30 meter wel een centimeter langer kan worden, waardoor er kronkels in het spoor kunnen ontstaan en treinen kunnen stilvallen, aldus ProRail.

Gratis water voor gestrande reizigers

Bij het stilvallen van treinen kan de airco in de coupés uitvallen. Bij een storing deelt ProRail onder reizigers in een gestrande trein flesjes water uit. Op zo'n negentig stations zijn inmiddels watertappunten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen met kraanwater, meldt NS.

De NS gaat zoveel mogelijk moderne Sprinters inzetten die airco hebben. Alleen in uiterste gevallen worden oude dubbeldekkers ingezet die niet over airco beschikken. Op het traject Amsterdam - Zandvoort zet de NS extra treinen in om badgasten te vervoeren die verkoeling zoeken in zee.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant