Protestactie BN'ers tegen coronaregels valt slecht bij zorgpersoneel

Protestactie BN'ers tegen coronaregels valt slecht bij zorgpersoneel

Een protestactie van een groep BN'ers tegen de coronaregels van het kabinet is heel slecht gevallen bij ic-artsen en ander zorgpersoneel.

Famke Louise, Thomas Berge, Tim Douwsma en Bizzey meldden maandagavond op sociale media de regels tegen de verspreiding van het virus niet meer te willen volgen. Zij stellen dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en 'kritische artsen de mond snoert'.

Verpleegkundige: 'Neem eens een kijkje op de ic'

Dit valt verkeerd bij zorgpersoneel, dat op sociale media hard uithaalt naar de zangers en vloggers. 'Mensen die meedoen aan #ikdoenietmeermee nodig ik graag uit om een kijkje te nemen op de ic', stelt recoveryverpleegkundige Don Roelofsen uit Den Bosch.

'Daar wordt namelijk met man en macht gewerkt voor patiënten die nog wél graag mee willen doen.' Zijn irritatie krijgt veel bijval.

Ook BN'ers bemoeien zich met de actie van hun collega's. 'Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?' vraagt cabaretier Claudia de Breij zich af.

Hugo de Jonge: 'Oproep is onverantwoord'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt de oproep van een aantal bekende Nederlanders om de coronaregels niet meer te volgen 'onverantwoord'. Hij wil binnenkort met een aantal van deze BN'ers in gesprek gaan, laat hij weten.

'Vragen is goed, kritiek is prima, maar #ikdoenietmeermee is onverantwoord. Om kwetsbare mensen te beschermen, om te zorgen dat de zorg het volhoudt, moeten we juist wel meedoen - allemaal', aldus de minister.

De oproep van de BN'ers op sociale media met de hashtag 'Ikdoenietmeermee' kreeg ook kritiek van Kamerleden. Onder anderen Famke Louise, Gers Pardoel, Tim Douwsma, Bizzey, Brace en dj Mental Theo schaarden zich achter de oproep. Zij vinden dat de overheid te weinig duidelijkheid geeft en 'kritische artsen de mond snoert'.

Famke Louise deed eerder nog aan overheidscampagne mee

De minister vindt het ook vreemd dat Famke Louise sympathie heeft voor de oproep. In het voorjaar heeft een aantal influencers zich op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid ingezet voor de campagne om jongeren te wijzen op het belang van coronamaatregelen. Famke Louise deed hier ook aan mee.

Grapperhaus: 'Maatregelen zijn echt nodig, maar geen sprake van opruiing'

'De maatregelen die we treffen zijn echt nodig', zegt Ferd Grapperhaus die als minister van Justitie en Veiligheid belast is met de handhaving van de coronaregels. 'Je moet niet alleen maar roepen: ik doe niet mee. Dat helpt niemand verder.'

Grapperhaus vindt de oproep 'uiterst onverantwoord'. Maar er is volgens hem geen sprake van opruiing. 'Ik geloof niet dat het zover is gegaan.'

Bron: ANP

Ook interessant