'Providers moeten duidelijker zijn over snelheid internetverbinding'

'Providers moeten duidelijker zijn over snelheid internetverbinding'

Internetproviders moeten vanaf 1 januari duidelijkheid geven over de te verwachten snelheid van een internetverbinding. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Ook mogen de providers niet meer adverteren met een maximumsnelheid die in de praktijk niet haalbaar is.

Voor vaste internetverbindingen moeten de minimale en maximale down- en uploadsnelheden in de contracten worden opgenomen. Ook moeten internetproviders de snelheden opgeven die normaal gesproken beschikbaar zijn. Voor mobiel internet moeten providers de geschatte maximale down- en uploadsnelheden benoemen.

Lees ook: Hoe meet je je internetsnelheid (en wat heb je eraan)?

De regel geldt in eerste instantie voor nieuwe contracten. Vanaf 1 maart moeten de snelheden echter ook in alle bestaande contracten worden opgenomen, zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt.

Meet je eigen internetsnelheid (en vergelijk die met de belofte van je provider)

Het is eenvoudig om erachter te komen hoe snel je internetverbinding is: even googelen ('internetsnelheid meten') en je hebt de keus uit meerdere websites met een tool die dit in één klik kan. Een veelgebruikte is bijvoorbeeld Speedtest.net, en op de site van elke provider is er wel een te vinden.

Let op, voor zuivere testresultaten is het verstandig om vóórdat je test het volgende te doen:

  • Zorg dat je via een internetkabel verbonden bent, dus niet via wifi
  • Sluit alle andere programma's
  • Zorg dat er (tijdelijk) geen andere apparaten op deze verbinding zitten

Nog een paar kanttekeningen en meer informatie lees je in Radars hulpartikel over internetsnelheid meten.

Bron: ANP / Radar

Ook interessant