Psychologen plegen massaal diagnosefraude bij behandeling burn-out

Psychologen plegen massaal diagnosefraude bij behandeling burn-out

Tientallen psychologen declareren een behandeling voor een burn-out ten onrechte bij de zorgverzekeraar. En dat terwijl zo’n behandeling al in 2013 uit de basisverzekering is geschrapt. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer naar deze diagnosefraude. Één praktijk declareerde zelfs behandelingstrajecten in een luxe hotel voor tienduizenden euro’s.

Voor het onderzoek heeft Pointer een twintigtal grote en kleine GGZ-instellingen benaderd. Die gaven aan dat de behandeling voor burn-out bij de zorgverzekeraar via de basisverzekering kon worden gedeclareerd. Dat staat ook op sommige websites van instellingen te lezen.

Alsnog vergoed

In de praktijk blijkt dat psychologen burn-out vaak onder een ander label - bijvoorbeeld angststoornis - wegschrijven, zodat de behandeling alsnog wordt vergoed. Om de behandeling vergoed te krijgen is het namelijk noodzakelijk dat deze in de DSM-5 - een handboek van psychiatrische stoornissen - staat. Burn-out staat niet in de DSM-5. Sinds 2013 moet de werknemer de kosten voor zo’n behandeling zelf betalen.

Bron: ANP / Mediawatch

Ook interessant