PvdA en GL willen abortuspil bij huisarts

PvdA en GL willen abortuspil bij huisarts

De abortuspil moet verkrijgbaar worden bij de huisarts. Dat vinden GroenLinks en de PvdA, die een initiatiefwetsvoorstel indienen. In de huidige situatie kunnen vrouwen de pil alleen bij een ziekenhuis of abortuskliniek krijgen.

Over de abortuspil was de afgelopen jaren veel te doen. In 2016 wilde toenmalig minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de pil al beschikbaar maken bij de huisarts. De huidige coalitie voelt daar niets voor.

Volgens GroenLinks zit er een duidelijk verschil tussen het oude plan van Schippers en het initiatiefwetsvoorstel: GL en de PvdA willen niet dat huisartsen allemaal apart een vergunning moeten aanvragen.

'Het is voor zwangere vrouwen heel erg belangrijk dat ze zich met zo'n beladen vraag bij hun eigen huisarts kunnen melden. Dit hoort wat ons betreft bij goede abortuszorg.'  zegt Corinne Ellemeet, Groenlinks-kamerlid. Ook PvdA-kamerlid Sharon Dijksma is het hiermee eens: 'We merken dat vrouwen op dit moment een drempel ervaren om naar een kliniek te moeten gaan voor deze pil. Ook omdat er vaak wachtlijsten zijn. Hierdoor vindt de abortus vaak in een later stadium plaats en zijn de gevolgen zowel medisch als emotioneel veel zwaarder.'

NHG: abortuspil snel beschikbaar stellen bij huisarts

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) wil zich aansluiten bij dit voorstel. Peter Leusink, huisarts en lid van de expertgroep Seksuele Gezondheid van het NHG in EenVandaag:'Wij zouden de abortuspil graag zelf willen verstrekken als huisarts. We merken ook dat steeds meer vrouwen erom vragen. Het gaat wat ons betreft echt om keuzevrijheid hier.'

Gevoelig onderwerp in de coalitie

Coalitiepartijen CDA en CU lieten eerder al weten dat ze sterk tegen zijn. Deze Christelijke partijen zijn vooral bang dat dit de drempel verlaagd om abortus te plegen. VVD en D66 zijn juist groot voorstander.

Peiling EenVandaag

Volgens een peiling van EenVandaag vinden zes op de tien mensen (63 procent) het een goed idee als de huisarts de pil kan voorschrijven. Ook ondervraagde kiezers van D66 (80 procent voor) en VVD (69 procent) zijn enthousiast. CDA-kiezers zijn voorzichtig optimistisch (49 procent voor, 35 procent tegen). Alleen de kiezers van de ChristenUnie zijn volgens de peiling in meerderheid tegen.

Bron: ANP / EenVandaag

Ook interessant