toggle menu

PvdA wil werkweek van 4 dagen

PvdA wil werkweek van 4 dagen

De Nederlandse werkweek zou vier dagen moeten worden in plaats van vijf. Dat vindt de PvdA.

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam zegt in een gesprek met het AD van zaterdag: 'Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken.' Volgens Van Dam gaat één op de drie vrouwen minder werken als er kinderen komen, tegen één op de twintig mannen.

Fatsoenlijk salaris

Van Dam vindt dat ervoor gezorgd moet worden dat iedereen een fatsoenlijk salaris kan verdienen met een 36-urige werkweek, vier dagen van negen uur. Maar vier werkdagen moet wat hem betreft geen verplichting zijn.

Cao's gebaseerd op 40 uur

'Nu gaan veel cao's uit van een 40-urige werkweek', aldus Van Dam. 'Dus een verandering brengt inderdaad kosten met zich mee voor werkgevers. De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen.'

Oppositie niet enthousiast

De oppositie reageert niet echt enthousiast. SP-leider Emile Roemer zei zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat hij er niks mee kan. 'Het is een sympathiek proefballonnetje.' Maar hij ziet geen concreet voorstel. Roemer denkt dat de PvdA uiteindelijk afhaakt als het tot een echt voorstel komt, zoals wel vaker gebeurt in zijn ogen.

Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt het idee sympathiek, maar ziet allerlei obstakels waar de PvdA niet op ingaat. Zoals de vraag wie een kortere werkweek moet betalen. Bovendien werken juist in Nederland veel mensen al in deeltijd, zei hij.

Bron: ANP

Ook interessant