Q-koortspatiënt kan vergoeding aanvragen

Q-koortspatiënt kan vergoeding aanvragen

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen kunnen vanaf maandag een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd.

Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen zich tot eind januari aanmelden. Het ministerie van Volksgezondheid heeft er in totaal 14,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Twee derde daarvan werd door het vorige kabinet beschikbaar gesteld. Het huidige kabinet trok eind vorig jaar nog eens zo’n 5 miljoen euro uit.

Vierduizend mensen besmet met Q-koorts

De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim vierduizend mensen raakten door de uitbraak besmet. Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.

Rechtszaak tegen overheid niet van de baan

Met de compensatie is de rechtszaak van een groep van ongeveer driehonderd Q-koortspatiënten tegen de overheid niet van de baan. De Brabantse gedeputeerde Henri Swinkels noemde het bedrag dat het kabinet uittrekt om patiënten tegemoet te komen 'teleurstellend laag'.

Bron: ANP

Ook interessant