'Quota's voor vangst van belangrijke vissoorten moeten omlaag'

'Quota's voor vangst van belangrijke vissoorten moeten omlaag'

De vangstquota's voor de belangrijkste soorten voor de Nederlandse visserij moeten omlaag. Dat is het advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) voor het komende jaar. De organisatie neemt jaarlijks zo'n twintig vissoorten in de Noordzee onder de loep. De Europese Visserijministers nemen het advies mee in de vaststelling van de vangstquota's voor het komende jaar.

ICES vindt dat de lagere quota's nodig zijn om op de lange termijn de aantallen vis op een duurzaam niveau te houden zelfs al staan ze er momenteel goed voor. De stand van de haring, schol, tong, tarbot, griet is bijvoorbeeld gezond. Wijting en zeebaars blijven achter het gewenste niveau. ICES adviseert onder meer de quota's voor tong, schol, kabeljauw en wijting te verlagen.

Quota onbegrijpelijk voor vissen die kerngezond zijn

Vissers kijken met gemengde gevoelens naar de gepresenteerde vangstadviezen, meldt belangenorganisatie VisNed. Dat zij soorten als schol en tong, die 'kerngezond' zijn, alsnog minder mogen vangen is 'een onbegrijpelijk advies', aldus de vissersclub.

Radar Gemist over tonijn

Om te voorkomen dat tonijn uitsterft, moet deze vissoort duurzaam worden gevangen. Fabrikanten zouden daarom geen schadelijke lokvlotten meer gebruiken. Komen ze die belofte na?

Radar Gemist: Tonijn in blik vaak fout gevangen

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant