toggle menu

Radar onthult: stiekeme handel in rechtsbijstanddossiers

Radar onthult: stiekeme handel in rechtsbijstanddossiers

Radar toont vanavond aan dat rechtsbijstandsverzekeraars als DAS, Achmea, ARAG en SRK zaken doorsluizen naar onderaannemers, die vervolgens zaken van verzekerden voor een fixed fee uitbesteden aan zzp’ers. Deze zelfstandigen krijgen gemiddeld 425 euro voor de behandeling van een zaak, ongeacht de complexiteit ervan. In de overeenkomst die met de zzp’er gesloten wordt, wordt nadrukkelijk vermeld dat die geheim moet blijven.

Verzekerden zijn door deze regeling niet verzekerd voor de best mogelijke juridische hulp, maar voor een bedrag van 425 euro. Voor dit bedrag moet de ingehuurde zzp’er 'het proces van A tot Z begeleiden en ook procederen', blijkt uit een telefoongesprek met Eerlijk met Recht, een bureau dat wordt ingeschakeld door de verzekeraars. Omdat de ingehuurde zelfstandigen verplicht werken op briefpapier van de rechtsbijstandverzekeraars, is het voor een consument onmogelijk om te weten dat er met deze constructie wordt gewerkt.

Omdat het vaste bedrag van 425 euro laag is, wordt de zelfstandigen aangeraden om tenminste 50 zaken te behandelen en er 5 per dag aan te nemen. Ook wordt de zelfstandigen aangeraden aan 'verwachtingsmanagement' te doen bij de klant. Hier worden ook cursussen voor gegeven (ondermeer workshop 'kleefkracht: hoe ga je om met tegenwerpingen van de klant').

Tweede Kamerlid voor de SP, Michiel van Nispen zegt: 'Dit is een vorm van handel geworden, waarbij niet de belangen van de mensen die recht nodig hebben centraal staan. Wat hier centraal staat, is het belang van het geld voor de verzekeraar.'

Het Verbond van Verzekeraars, dat zegt niet op de hoogte zegt te zijn van de fixed fees-contracten met kleine zelfstandigen, zit vanavond in de live-uitzending voor commentaar.

Kijk het fragment terug

Ook interessant