toggle menu

Radar wint rechtszaak naar aanleiding van 'celstress'-uitzending

Radar wint rechtszaak naar aanleiding van 'celstress'-uitzending

Op 10 juli heeft de rechtbank Amsterdam TROS Radar in het gelijk gesteld in een procedure die Memon Bionic Instruments GMBH had aangespannen. Memon stelde dat Radar onrechtmatig en onzorgvuldig jegens het bedrijf zou hebben gehandeld. De aanleiding hiervoor was Radars uitzending over de 'memonizer' van het bedrijf, die zou helpen tegen zogenaamde 'celstress'. Radar toonde aan dat dit apparaat niet werkte.

In onze uitzending van 7 november 2011 toonden wij aan, onder andere met gebruikmaking van verborgen-camerabeelden, hoe de 'memonizer' volgens de verkopers werkt en een oplossing biedt voor 'celstress' door elektromagnetische straling. Dit dure apparaat (896 euro) heeft een lampje en een hologrampapiertje en is verder volledig gevuld met zand. Wij lieten het onderzoeken door TNO. De conclusie van het onderzoeksinstituut: het ding doet helemaal niets.

Hierover oordeelde de rechter dat Radar een misstand heeft blootgelegd, zonder daarbij een onzorgvuldige werkwijze te hanteren.

De rechtbank is van mening dat '“celstress” is aan te merken als een onderwerp van maatschappelijk debat. Vast staat dat Memon op haar website ernstige gevolgen van straling van mobiele telefoons (zoals beschadiging van de genen, verzwakking van het immuunsysteem en een verhoogd risico op kanker) heeft beschreven en dat zij dure producten aanbiedt waarmee celstress zou kunnen worden bestreden.'  

De rechtbank concludeert: 'In de kern komt het erop neer dat TROS op basis van de mededelingen van de door haar geraadpleegde deskundigen en het uitgevoerde onderzoek heeft mogen concluderen dat vooralsnog niet mogelijk is gebleken de effecten van elektromagnetische straling op de mens te meten en dat de producten van Memon geen werking hebben. Daarmee legt TROS een misstand bloot, zonder daarbij een onzorgvuldige werkwijze te hanteren.'

Het volledige vonnis is hier te lezen (pdf).

© TROS Radar

Gerelateerd

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant