toggle menu

Radarredacteur Jet Schouten genomineerd voor titel Journalist van het Jaar

Radarredacteur Jet Schouten genomineerd voor titel Journalist van het Jaar

Journalisten Jet Schouten (Radar) en Joop Bouma (dagblad Trouw) zijn genomineerd voor de titel Journalist van het Jaar 2018 voor hun 'baanbrekende internationale onderzoek "The Implant Files"'. Op 14 februari maakt de jury de winnaar(s) bekend.

Op initiatief van Radar en Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen. Wat blijkt: medische hulpmiddelen en implantaten worden wereldwijd zo gebrekkig gecontroleerd dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Lees meer / kijk de uitzending terug: Gebrekkig toezicht op implantaten brengt levens in gevaar

Alles over The Implant Files

'Is dit nou alleen in Nederland een probleem, of speelt dit ook over de grens? Wij zijn datajournalisten, en wij willen weten: waar kunnen we data vinden over implantaten? Dat was nu juist het probleem: die data waren er niet!', vertelt Schouten. Samen met Bouma stapte zij naar het International Consortium of Investigative Journalists. Bouma en Schouten wisten het journalistencollectief te overtuigen wereldwijd steun te zoeken voor het onderzoek.

'Wij hebben altijd gedacht: dit moeten we onderzoeken, dit is een onderwerp dat dicht bij mensen staat', vertelt Antoinette Hertsenberg. 'We hebben twee jaar gewerkt aan dit onderwerp, en Jet Schouten is de redacteur die er vanaf dag één mee bezig is geweest.'

Kijken: Hoe ging het implantatenonderzoek in zijn werk?

Naar aanleiding van The Implant Files kondigde minister Bruno Bruins maatregelen aan om de veiligheid van implantaten te vergroten.

Quote
Er is een groeiende stroom goede onderzoeksjournalistiek, er wordt meer en meer (internationaal) samengewerkt
Juryvoorzitter en Villamedia-hoofdredacteur Dolf Rogmans

Andere genomineerden voor de titel zijn: John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool) en Volkskrant-verslaggever Natalie Righton. Juryvoorzitter en Villamedia-hoofdredacteur Dolf Rogmans zegt op de website van Villamedia: 'Wij zijn trots op deze nominaties. Ze weerspiegelen de trends in de journalistiek in 2018. Er is een groeiende stroom goede onderzoeksjournalistiek, er wordt meer en meer (internationaal) samengewerkt en nadrukkelijk is ook de veiligheid van journalisten een kwestie geworden. Het is helaas geen vanzelfsprekendheid meer dat journalisten in Nederland veilig hun werk kunnen doen.'

Radar besteedde voor The Implant Files al meerdere keren aandacht aan problemen met implantaten. Zo brachten we een medisch hulpmiddel op de markt, gemaakt van een mandarijnennetje. Het gebruik zou desastreuze gevolgen hebben voor patiënten, maar toch kregen we de toezegging voor een CE-markering.

Andere uitzendingen over medische implantaten vind je hier.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant