RAI: 'Betere handhaving milieuzones'

RAI: 'Betere handhaving milieuzones'

De RAI Vereniging vindt dat de gemeenten hun zaken beter op orde moeten hebben bij de handhaving van de milieuzones. Mensen worden nu regelmatig onnodig opgezadeld met een boete. 'Dingen moeten wel kloppen. Alleen dan hebben milieuzones nut', aldus een woordvoerder van de RAI Vereniging, de belangenclub voor de auto-industrie.

De vereniging reageert daarmee op het bericht dat een kwart van de boetes voor overtredingen in milieuzones wordt kwijtgescholden als er bezwaar tegen gemaakt wordt. De Telegraaf heeft deze cijfers opgevraagd bij het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie. Uit de gegevens blijkt dat een op de vier boetes direct wordt kwijtgescholden door de verkeersofficier van justitie. Nog eens 15 procent van de afgewezen bezwaren wordt door de rechter alsnog gegrond verklaard.

Verschillende regels

Boetes worden kwijtgescholden omdat onder meer verbodsborden niet in orde te zijn. Ook helpen volgens de RAI Vereniging de verschillende regels tussen de gemeenten niet mee. 'Hierdoor valt het draagvlak onder de milieuzones helemaal weg.'

Lees meer: Mag je met je auto een milieuzone in, en zo niet: krijg je dan een boete?

Huiswerk

Belangenclub voor de auto-industrie RAI Vereniging vindt dat gemeenten hun huiswerk beter moeten doen. 'Zorg ervoor dat niet een op de vier weggebruikers ten onrechte wordt opgezadeld met een boete die hij of zij juridisch moet gaan aanvechten. Haast om een milieustatement te maken, lijkt hier voorrang te hebben gekregen op zorgvuldigheid', zegt woordvoerder Cees Boutens.

Meer gemeenten volgen

Milieuzones zijn alleen toegankelijk voor auto's, brommers of scooters die weinig luchtvervuiling veroorzaken. In de steden Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht is zo'n zone ingesteld. Komend jaar volgen meer gemeenten.

Bron: ANP

Ook interessant