Ransomware dreigt ook voor Nederlandse computergebruiker

Ransomware dreigt ook voor Nederlandse computergebruiker

Wereldwijd zijn vrijdag computers getroffen door ransomware, kwaadaardige software die bestanden op computers versleutelt en alleen tegen betaling weer vrijgeeft. Een onderzoeker van het blog MalwareTech heeft inmiddels ontdekt hoe de besmetting van computers en de verspreiding van de ransomware WannaCrypt in zijn werk gaat en hoe die kan worden gestopt.

Lees ook: 4 vragen over het gijzelvirus

De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken. Uit 75 landen zijn meldingen gekomen dat de ransomware slachtoffers heeft gemaakt.

Criminelen hebben ook Nederland in het vizier

Meldingen dat in Nederland computers zijn getroffen zijn er vooralsnog niet. Beveiligingsdeskundigen vrezen echter dat ook Nederlandse instellingen slachtoffer zullen worden. Volgens Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox IT is in de software die wordt gebruikt ook een Nederlands taalpakket aangetroffen.

Lek in Windows

Het bijzondere aan deze ransomware is dat er actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

Manier ontdekt om infectie computer te stoppen

Een onderzoeker van het blog MalwareTech heeft ontdekt hoe de besmetting van computers en de verspreiding van de ransomware WannaCrypt in zijn werk gaat en hoe die kan worden gestopt. De gijzelsoftware maakte verbinding met een domeinnaam die niet geregistreerd bleek te zijn. De onderzoeker heeft de domeinnaam nu geregistreerd. Als besmette machines daar contact mee maken, werkt de domeinnaam nu als 'kill switch', een 'noodrem' waarmee de infectie wordt gestopt.

Advies: updates installeren, wees alert en: maak back-ups!

In EenVandaag is zaterdag internetbeveiligingsexpert Rickey Gevers te gast. Hij vertelt dat het er op lijkt dat de aanval nu is gestopt, maar dat het op 'ieder moment weer kan oplaaien'. Gevers adviseert Windows-gebruikers om zo snel mogelijk de Windows-update te installeren. Bovendien, wellicht ten overvloede: wees alert bij e-mails die je niet vertrouwt! Gooi die berichten weg.

Tot slot: zorg dat je een back-up maakt! Je kunt het beste twee versies van je bestanden bewaren: een in een cloud-opslagdienst (online dus) en een op een harde schijf.

Bron: ANP / EenVandaag

Ook interessant