toggle menu

Ransomware raakt overheid niet

Ransomware raakt overheid niet

Tot nu toe zijn er geen Nederlandse organisaties uit de vitale sectoren en overheid bekend die getroffen zijn door een besmetting met WannaCry ransomware. Dat heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) in Nederland zondag gemeld.

Sinds vrijdag werden tienduizenden computers over de hele wereld getroffen door de ransomware. De schadelijke software versleutelt bestanden en ontgrendelt die pas weer tegen betaling. De verspreiding van de 'gijzelsoftware' is vrijdagavond gestopt.

Geen versie zonder 'kill switch'

Het centrum zegt zondag dat, ondanks geruchten, bij het NCSC tot nu toe geen variant bekend is van de WannaCry ransomware die geen 'kill switch' heeft. De versie die vrijdag de wereld over ging beschikte wel over zo'n 'kill switch', die fungeert als een 'noodrem', waarmee de infectie wordt gestopt.

Het NCSC houdt er wel rekening mee dat er een nieuwe variant van de ransomware kan komen die geen gebruik maakt van een kill switch.

Ook andere belangrijke sectoren als gas, drinkwater en elektriciteit ontsprongen de dans.

Aanval ransomware bleef maandag uit

De angst van de politie is geen werkelijkheid geworden. Het begin van de nieuwe werkweek, waarbij veel mensen hun werkcomputers weer aanzetten, kon een nieuwe golf computergijzelingen betekenen. Maar de aanval met ransomware bleef maandag uit.

Georganiseerde misdaad?

Het is nog niet bekend wie achter de besmettingen zitten. Sommige beveiligingsexperts denken aan de georganiseerde misdaad. Ze verwachten niet dat een overheid erbij betrokken was, omdat de landen die daar vaak mee in verband worden gebracht, zoals China en Rusland, net zo hard zijn getroffen als andere landen.

Bron: ANP

Ook interessant