Rashondenfokker moet 19.000 euro schadevergoeding betalen

Rashondenfokker moet 19.000 euro schadevergoeding betalen

Karasi Boerboels, een rashondenfokker van Boerboels-honden, moet een schadevergoeding van bijna 19.000 euro betalen aan drie baasjes die rashonden met erfelijke aandoeningen kochten bij Karasi.

De fokker verkocht vijf Boerboels, rashonden met Zuid-Afrikaanse afkomst, aan vier verschillende eigenaren. Vier van de vijf honden zijn na twee jaar geëuthanaseerd door de dierenarts vanwege ondraaglijk lijden. De honden bleken tezamen vijftien erfelijke aandoeningen te hebben.

Rechtszaak

Drie van de vier baasjes zijn samen met dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht naar de rechter gestapt. Volgens de rechter had de fokker de kopers moeten vertellen over de aandoeningen, die relatief veel voorkomen bij Boerboels-honden.

De rechter heet besloten dat Karasi zowel het aankoopbedrag van de honden als medische en overige kosten moet vergoeden aan de eigenaren. De fokker is geen fokverbod opgelegd, omdat er niet genoeg bewijs is dat Karasi expres heeft gefokt met zieke honden.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is ook langs geweest bij Karasi. Samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de NVWA onderzocht aan welke voorwaarden een fokker moet voldoen om te bepalen of die zich aan de regels houdt. 

De NVWA gaat op basis van dit onderzoek een handhavingsbeleid voor fokkers opstellen. Binnenkort staat ook een overleg gepland tussen Dier&Recht en de NVWA.

Boerboel International

Boerboel International (BI), de rasvereniging voor Boerboels-honden, heeft na de uitspraak in de rechtszaak en het rapport van de NVWA sancties opgelegd tegen Karasi. Het lidmaatschap van Karasi is voorlopig ingetrokken.

De fokker kan gedurende deze periode 'geen honden laten keuren op een BI-keuring, geen pups registreren en geen nest aankondigingen,' meldt BI. Als het rapport van de NVWA wordt opgeheven, dan verdwijnen de maatregelen ook.

Karasi Boerboels heeft aangegeven in hoger beroep te gaan.

Bron: Rechtszaak kantonrechter Eindhoven / Boerboel International / NVWA / Dier&Recht

Ook interessant