RDW keurt nieuwe stint af

RDW keurt nieuwe stint af

De RDW heeft de aangepaste stint afgekeurd. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). 'De RDW geeft geen positief advies', schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ze volgt het advies van de keuringsinstantie op.

De fabrikant is van plan 'op korte termijn' met een nieuwe aanvraag voor een aangepaste versie van de stint te komen, aldus de minister. Een woordvoerder van het ministerie kan niet zeggen hoeveel vertraging de stint door de beslissing oploopt.

Ongeval

De elektrische bolderkar mocht niet meer de weg op nadat bij een ongeluk in Oss vorig jaar met een stint vier kinderen waren omgekomen. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

Op de goede weg

Het voertuig voldoet volgens de RDW 'nu op de meeste hoofdonderdelen (zoals de remmen, stuurinrichting en gordels) aan de eisen'. Volgens de dienst is de fabrikant Stintum Holding B.V. 'op de goede weg', maar zijn er nog tien openstaande punten. Stintum had drie aanvragen ingediend.

In de aangepaste versie heeft de stint tien zitplaatsen, terwijl maximaal acht zijn toegestaan. Verder heeft de RDW kritiek op een van de geteste voertuigen omdat die 20 kilometer per uur kan. Dat moet maximaal 17 kilometer per uur zijn. Ook mist er nog een onderbouwing voor de afwezigheid van beschermingsstructuren aan de voor- en achterzijde.

Alternatief vervoer

De hoop was dat de stint weer op de openbare weg mocht aan het begin van het nieuwe schooljaar. Het voertuig wordt namelijk vooral gebruikt in de kinderopvang. Die moeten nu verder met alternatief vervoer. Dat kan extra kosten betekenen.

Kamer: veiligheid voorop

Dat de aangepaste stint nog niet de weg op mag is jammer voor de kinderopvang, maar veiligheid heeft de absolute prioriteit. Dat is het oordeel van verscheidene partijen in de Tweede Kamer.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) meldt in een brief aan de Kamer dat keuringsinstantie RDW de nieuwe stint heeft afgekeurd. De bewindsvrouw volgt het advies van RDW en geeft nog geen groen licht aan de elektrische bolderkar.

'Ik begrijp dat ze bij de kinderopvang staan te springen om de gewijzigde stint in gebruik te nemen', zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. Maar een nieuwe stint moet volgens de VVD aan alle eisen voldoen en het is 'zeer terecht dat de RDW strenge eisen hanteert'.

Veilig voertuig

Bij de herinvoering van de bolderkar moet 'veiligheid gegarandeerd zijn', oordeelt ook SP'er Cem Laçin. Om een ongeluk opnieuw te voorkomen is het volgens Laçin zaak de 'tijd te nemen en zorgvuldig te werk gaan zodat de stint aan alle eisen voldoet en veilig de weg op kan'.

CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma benadrukt dat ouders erop moeten kunnen vertrouwen 'dat hun kinderen in een veilig voertuig worden vervoerd'. Voordat stints met kinderen de weg op gaan, moeten ze dan ook aan alle eisen voldoen.

Bron: ANP

Ook interessant