Reaal moet beleggers woekerpolis schadevergoeding betalen

Reaal moet beleggers woekerpolis schadevergoeding betalen

Verzekeraar Reaal heeft klanten die een beleggingsverzekering afsloten niet genoeg geïnformeerd over de gevolgen van een koersdaling. De rechtbank Alkmaar heeft dat bepaald in een collectieve procedure van de Vereniging Woekerpolis.nl tegen de verzekeraar. Door het zogeheten hefboom- en inteereffect had een koersdaling op de beurs een versterkt effect op zo'n verzekering, ook wel bekend als een woekerpolis. De schade die door die effecten is geleden, moet de verzekeraar vergoeden.

Reaal heeft verder oneerlijke voorwaarden gebruikt met betrekking tot administratie- en incassokosten. De verzekeraar, die nu opereert onder de naam Vivat, moet alle kosten die vanwege die bedingen zijn ingehouden met wettelijke rente terugbetalen.

'Andere eisen niet toegewezen door rechter'

Vivat benadrukt in een reactie dat veel andere eisen van Vereniging Woekerpolis.nl niet zijn toegewezen door de rechter. Die gingen er onder meer over dat de klanten onvoldoende waren geïnformeerd over de producten die onder de merken Reaal en Zwitserleven werden verkocht.

De verzekeraar laat in een reactie weten het vonnis nog te bestuderen. Pas daarna bepaalt Vivat of het beroep aantekent tegen de uitspraak.

Vereniging Woekerpolis.nl had de zaak aangespannen omdat het een eerdere schikking van Reaal niet hoog genoeg vond. Ondanks de overwinning sluit de vereniging een hoger beroep niet uit omdat niet alle eisen van de vereniging door de rechtbank werden toegewezen.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant