toggle menu

Reactie ministerie op oproep na kwijtgeraakte bijstandsuitkering

Reactie ministerie op oproep na kwijtgeraakte bijstandsuitkering

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft gereageerd op de oproep van Radar op 27 november. In die uitzending het verhaal van Margaret. Zij is mantelzorger voor haar moeder en heeft daarom toegang tot diens bankpas. Omdat Margaret dat niet heeft doorgegeven moet ze haar bijstandsuitkering en een boete, in totaal 30 duizend euro, betalen. In een Facebookvideo vraagt Radar staatssecretaris Tamara van Ark om de participatiewet aan te passen.

Die oproep werd meer dan 50 duizend keer gedeeld

Een woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat aan Radar weten:

'Uit de reacties op de uitzending van Radar blijkt dat het niet bij iedereen duidelijk is hoe bijstandgerechtigden om kunnen gaan met een gemachtigde bankpas. Volgens de wet moeten bijstandsgerechtigden alle informatie die relevant is voor het ontvangen van een uitkering delen met de sociale dienst. Dit om er voor te zorgen dat uitkeringen bij de mensen terecht komen die daar recht op hebben.

Gemeenten vertellen bijstandsaanvragers wat hun rechten en plichten zijn. Staatssecretaris Van Ark zal gemeenten in haar volgende brief aan hen wijzen op de reacties op de uitzending. De gemeenten kunnen dan beoordelen of zij bij het wijzen op rechten en plichten van bijstandsgerechtigden nog eens extra in moeten gaan op het gebruik en bezit van gemachtigde bankpassen.'

Kijk de uitzending terug: bijstandsuitkering kwijt door demente moeder

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant