Rechter: consument moet weten welke producten onveilig zijn

Rechter: consument moet weten welke producten onveilig zijn

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft de zaak rond het paardenvleesschandaal verloren van voedselwaakhond foodwatch.

De NVWA had niet mogen weigeren om de namen van afnemers en productnamen bekend te maken, bepaalde de rechtbank in Amsterdam woensdag.

Overzicht van producten

De inzet van de rechtszaak, aangespannen door foodwatch, was een volledig overzicht van de producten waarin het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen.

Touwtrekken

Na lang touwtrekken tussen foodwatch en de NVWA was een deel van de producten, inclusief merknamen, in november vorig jaar al bekendgemaakt. Maar die gedeeltelijke lijst ging foodwatch niet ver genoeg. Ze vindt dat consumenten er recht op hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.

Uitspraak bestuderen

De NVWA weigerde woensdag te zeggen of het nu bekendmaakt welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Selten hebben afgenomen, en in welke producten dit vlees terecht is gekomen. 'Wij gaan de uitspraak eerst goed bestuderen', aldus een woordvoerster.

Fraude met paardenvlees

Willy Selten werd eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor fraude met paardenvlees. Het werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees.

Bron: ANP

Ook interessant