Radar

toggle menu

Rechter doet uitspraak 'langstudeerboete'

Rechter doet uitspraak 'langstudeerboete'

Iedere student die vanaf het collegejaar 2012 - 2013 meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterstudie, moet ruim 3000 euro betalen bovenop het collegegeld. Met deze maatregel hoopt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) onder meer dat studenten sneller afstuderen.

Voor hoeveel mensen gaat de maatregel gelden?

Aantallen zijn niet precies bekend, volgens studentenorganisaties ISO en LSVb gaat het om ongeveer 70.000 langstudeerders. Zeker is in ieder geval dat het voor iedereen geldt die in september 2012 nog niet is afgestudeerd en die wel al meer dan een jaar vertraging heeft opgelopen. Daar zit volgens de studentenorganisaties het grootste probleem met de wet. ,,De spelregels zijn tijdens het spel veranderd'', zeggen zij, omdat deze groep studenten toen ze begonnen aan de studie nog niet wisten dat er een boete zou komen op te veel vertraging.

De maatregel is niet zonder slag of stoot ingevoerd?

Meer dan 10.000 boze studenten verzamelden zich begin vorig jaar op het Malieveld in Den Haag om te ageren tegen de maatregel. Het was grootste studentendemonstratie in jaren, niet geheel toevallig op 21 januari: de verjaardag van Zijlstra. De wet is een jaar geleden met een nipte meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer en is september vorig jaar ingevoerd. Het verhoogde collegegeld - de studenten spreken van een 'boete' - was toen nog op 0 euro gezet, maar vanaf september moeten studenten toch echt 3000 euro extra gaan betalen.

Is er nog een kans dat de maatregel niet doorgaat?

De kans is heel klein, maar de strijd om de langstudeerder is volgens de studentenorganisaties nog niet gestreden. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) hebben een rechtszaak tegen de staat aangespannen omdat de wet volgens hen juridisch niet houdbaar is. Woensdag doet de rechter uitspraak.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant