toggle menu

Rechter geeft Essent gelijk in zaak bedenktijd

Rechter geeft Essent gelijk in zaak bedenktijd

De rechtbank in Den Bosch heeft Essent vrijdag gelijk gegeven in een kort geding dat was aangespannen door de Consumentenbond.

De zaak draaide om de bedenktijd die klanten kregen voor energiecontracten met Essent die ze afsloten bij de MediaMarkt of Gamma.

Geen bedenktijd

Essent bood de contracten aanvankelijk aan zonder enige bedenktijd. Na een vermaning door de Autoriteit Consument en Markt paste het energiebedrijf dat per 1 december 2015 aan naar veertien dagen. De Consumentenbond eiste dat klanten die vóór die datum zonder bedenktijd een contract waren aangegaan, twaalf maanden de tijd zouden krijgen om daar onderuit te komen. De wet gebiedt die twaalf maanden als een bedrijf zijn klanten niet informeert over de veertien dagen.

Ook moest Essent de afgenomen energie vergoeden op grond van diezelfde wet, vond de bond.

'Consumenten werden overrompeld'

Volgens de bond moest die regeling wel ruimhartig worden, omdat consumenten bij MediaMarkt en Gamma werden overrompeld. 'Consumenten gaan niet voor een energiecontract naar een bouwmarkt of elektronicazaak', aldus directeur Bart Combée.

Uitspraak

Maar de rechter oordeelde dat in het kort geding deze zogeheten verkoop buiten de verkoopruimte niet kon worden vastgesteld en wees de eisen van de Consumentenbond af. De bond is teleurgesteld en overweegt een bodemprocedure te beginnen.

Essent zegt tevreden te zijn over de uitspraak. 'Wij hebben altijd oog gehad voor de belangen van de individuele klant. De handelswijze van de Consumentenbond heeft grote negatieve impact gehad op onze reputatie. Naar nu blijkt onterecht', aldus Maarten Top, directeur consumentenzaken van Essent.

Bron: ANP

Ook interessant