toggle menu

Rechter: NN heeft klanten voldoende geïnformeerd in woekerpoliszaak

Rechter: NN heeft klanten voldoende geïnformeerd in woekerpoliszaak

Nationale-Nederlanden (NN) heeft een belangrijke rechtszaak gewonnen over vermeende woekerpolissen. Volgens de rechter in Rotterdam had de verzekeraar klanten in het algemeen voldoende geïnformeerd over alle bijbehorende kosten en premies. Daarom was er dus 'voldoende contractuele basis' voor het in rekening brengen hiervan.

Het gaat om een collectieve procedure die was aangespannen door de Vereniging Woekerpolis.nl en enkele verwante claimorganisaties. Deze uitspraak heeft dus direct betrekking op naar schatting meer dan een half miljoen door NN verkochte beleggingsverzekeringen, met de naam Flexibel Verzekerd Beleggen. Bij de claimorganisaties had men ingezet op duizenden euro's compensatie per polishouder, maar daar is de rechter dus niet in meegegaan.

Woekerpolis.nl is verbaasd

Woekerpolis.nl laat het er niet bij zitten en gaat in beroep. De vereniging zegt 'zeer verbaasd' te zijn. 'Het vonnis staat haaks op uitspraken die de afgelopen maanden zijn gedaan door het gerechtshof Den Bosch, de rechtbank Den Haag en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening', verklaart voorzitter Ab Flipse. 'Wij hebben sterke argumenten en zijn ervan overtuigd dat dit vonnis in hoger beroep geen stand houdt.'

'NN hield zich aan de destijdse regels'

De rechter heeft alle vorderingen van Woekerpolis.nl afgewezen. NN hield zich tussen 1994 en 2006, de periode waarover met name werd geprocedeerd, immers aan de destijds geldende regels. De verzekeraar moest alle polissen toen toelichten met behulp van zogeheten voorbeeldkapitalen, en dat is gebeurd. 'Dat daarover nu anders wordt gedacht is geen reden om NN verwijten te maken', aldus de rechter.

Langlopende woekerpolisaffaire

De woekerpolisaffaire speelt al sinds 2006, toen aan het licht kwam dat bij veel polissen jarenlang te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Daarom sloten verzekeraars bijna tien jaar geleden al schikkingen waarbij mensen vergoedingen kregen. Claimorganisaties als Woekerpolis.nl vinden alleen dat er toen veel te weinig is gecompenseerd. Er lopen nu nog meerdere collectieve en individuele woekerpolisprocedures. Allianz trof onlangs een nieuwe grote schikking over compensaties.

Bron: ANP

Ook interessant