toggle menu

Rechtszaak tegen 'onnodig' ruimen fipronil-kip

Rechtszaak tegen 'onnodig' ruimen fipronil-kip

Vijf dierenorganisaties gaan via de rechter proberen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben te stoppen. Ze hebben donderdagavond een procedure aangespannen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat is de hoogste bestuursrechter in landbouwzaken.

Het fipronil-schandaal jaagt bedrijven die zijn stilgelegd op hoge kosten. Ze verdienen niets omdat ze geen eieren mogen verkopen, maar hun kippen moeten wel eten. Het kan weken duren voordat de verboden stof helemaal uit een kip is. Daarom hebben diverse bedrijven besloten hun kippen te ruimen.

'Ruimen fipronil-kip is onwettig'

Dat gebeurt 'zonder enige noodzaak' en is daarom in strijd met de wet, stellen Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Stichting Dierennood, Rechten voor al wat leeft en Levende Have. Ze vroegen woensdag staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te grijpen, maar volgens de NVWA mogen boeren hun kippen wel om deze reden doden.

Kort geding

Voor de rechter eisen de organisaties dat de autoriteiten alsnog ingrijpen. Ze hebben de rechter verzocht de zaak binnen 24 uur te behandelen. Of dat lukt, is nog onduidelijk.

Steun vanuit de politiek

De Partij voor de Dieren steunt de organisaties. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand heeft Van Dam gevraagd of het verweer van de NVWA wel klopt. De wet bepaalt volgens haar wel degelijk dat een boer een goede reden moet hebben om zijn vee te doden. Dat hij er anders bij inschiet zou geen goede reden zijn.

'Boeren aanmoedigen de wet te overtreden'

Ouwehand beticht de NVWA ervan boeren aan te moedigen de wet te overtreden. De staatssecretaris moet duidelijk maken dat het doden van besmette kippen strafbaar is en de boeren verplichten hun vee te behandelen, vindt ze.

Update

Vrijdagmiddag om 16.00 uur dient bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een kort geding tegen het ruimen van kippen die fipronil in hun lijf hebben. Dat heeft de advocaat van de organisatie Comité Dierennoodhulp vrijdag laten weten.

Bron: ANP

Ook interessant