toggle menu

Reclameverbod voor risicovolle financiële producten

Reclameverbod voor risicovolle financiële producten

Risicovolle financiële producten krijgen een reclameverbod, Minister Dijsselbloem gaat hiervoor zorgen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt de bevoegdheid de producten waar het reclameverbod voor gaat gelden aan te wijzen.

Dijsselbloem heeft daarvoor maandag een Maatregel van Bestuur ingediend. In september vorig jaar kondigde hij al aan een reclameverbod te willen voor beleggingsproducten als warrants, coco's CfD's en turbo's. Aan die lijst zijn de flitskredieten, leningen met een korte looptijd en een zeer hoge kredietvergoeding, maar ook leningen met een langere looptijd met een zeer hoge kredietvergoeding toegevoegd.

Waarschuwing

De AFM waarschuwt al langer voor de risico's van flitskredieten, waarbij consumenten in geldnood veelal door buitenlandse aanbieders worden verleid om snel geld te lenen. Daarbij wordt vaak over het hoofd gezien dat hiervoor te hoge kosten in rekening worden gebracht.

Vooral de agressieve wijze waarop beleggingsproducten en flitskredieten aan consumenten worden aangeboden, is de AFM, maar ook Europese toezichthouders al langere tijd een doorn in het oog. De AFM zal de komende weken advies inwinnen bij marktpartijen, ter voorbereiding op het reclameverbod.

Belangrijk middel in strijd tegen 'giftige producten'

De huidige lage rente en digitalisering zijn volgens de AFM een belangrijke voedingsbodem voor de opkomst van schadelijke online financiële producten. Met het reclameverbod krijgt de toezichthouder naar eigen zeggen een belangrijk middel in handen in de strijd tegen 'giftige producten'.

Bron: ANP / Rijksoverheid.nl

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant